Charly Bushoff en haar passie voor keramiek

Charly Bushoff en haar passie voor keramiek

Charly Bushoff is een in 2016 afgestudeerde keramiekontwerpster wiens naam nog relatief onbekend is. Maar vergis je niet, ze stond in 2017 al bij de Dutch Design Week waar ze haar laatste collectie liet zien.

Zo lang als zij zich kan heugen, is zij al bezig met creatieve projecten; vroeger een knutselclubje bij het klooster in het dorp waar ze opgroeide en ze nam kleiles bij een dame bij haar om de hoek. De oneindige stroom aan creativiteit bleef maar komen, dus besloot ze naar de kunstacademie te gaan.

Ze koos voor de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost omdat de vrijheid van de beeldende kunst-afdeling en de uitstraling van de school haar aansprak. Zij koos uiteindelijk voor de vormgevende opleiding omdat zij die manier van ontwerpen het best bij zichzelf vond passen. Als ontwerper heeft zij het altijd fascinerend gevonden om te experimenteren met materiaal. Ze is dol op natuurlijke materialen en zodra zij keramiek ontdekte, was het love at first sight en wist ze dat ze daarmee verder wilde.

De schoonheid van mislukking

Charly’s ontwerpen ontstaan door op een andere manier naar materialen te kijken en te zoeken hoe zij standaard technieken op een andere, unieke manier kan toepassen. De ‘foutjes’ die daarbij ontstaan zoals misvorming of glazuurfoutjes, zijn voor haar een bron van inspiratie. De mogelijkheden bleken oneindig maar zij raakte enorm geïnspireerd door misvormingen en de organische vormen die daardoor ontstaan. Vervolgens is zij met giettechnieken aan de slag gegaan waarbij ze na het gieten, de klei misvormt. Op de grond laten vallen, voorwerpen op de klei laten vallen, drukken op de klei en ga zo maar door… Alles probeerde ze uit. Over de misvormde schotel die hierbij ontstond, was ze het meest tevreden. Ze ontwierp daar bijpassende bekers bij en the rest is history; de Malformed serie was geboren! Naderhand breidde zij de collectie uit met koffie- en espressokopjes en een setje voor snacks.

Deze Malformed serie was Charly’s afstudeerproject, puur geïnspireerd op de schoonheid van foutjes en mislukkingen.

Op de vraag wat haar toekomstvisie is, luidt haar antwoord dat zij haar naam nog meer op de kaart wil zetten en meer mensen haar passie en enthousiasme voor keramiek en design wil laten zien. De variatie van klei is enorm en het is een enorm duurzaam product (iets waar ik persoonlijk dol op ben!). Nog steeds worden er keramieken voorwerpen teruggevonden van duizenden jaren oud.

En zit er nog iets in de pijplijn? In de nabije toekomst wil Charly zich meer gaan richten op het ontwerpen van grotere designs en meer experimenteren met klei om zo meer moois en misschien wel een nieuwe lijn te produceren. Wij houden haar in de gaten! 🙂 

 

Shop hieronder de Malformed serie van Charly!

Share this post