Designers & Brands

Als we érgens goed in zijn in Nederland, dan is het wel design.
Het Dutch Design staat wereldwijd bekend om zijn originaliteit en innovativiteit.
Dat is iets om trots op te zijn! Toch?! Ja!

Huyslust biedt Hollandse ontwerpers en Hollandse merken een plek om in de spotlight te staan, en dus is dat precies wat je hier zult zien.
Iedere ontwerper en iedere brand heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen beweegredenen waarom hij of zij voor zichzelf begonnen is, hun passies en ga zo maar door.

Stuk voor stuk de moeite waard om te lezen.

Brût Home Industrials

Zo worden ze tegenwoordig niet meer gemaakt…”

Brût, Home Industrials is voor het eerst tentoongesteld aan het publiek in 2017, maar de roots gaan terug naar 2012, het jaar waarin Brût Amsterdam werd opgericht. Een fysieke winkel in vintage-industriële meubels. Gecharmeerd door de duurzaamheid en de simplistische ontwerpen, zochten we door heel Europa op missie: een zoektocht naar de beste vintage.

They don’t make ‘em like that anymore…” hoorden we vaak zeggen. Ik vroeg me af waarom. Waarom worden spullen zo niet meer gemaakt? Wat als ik ze zelf wél zo maak? Wat als wij de vintage industrials van de toekomst kunnen maken? Dus dat is precies wat we deden.

Brût Home Industrials is een collectie van robuuste interieur accessoires voor praktisch gebruik, en zien er ook nog eens goed uit. Handgemaakt door ambachtslui, wordt de kwaliteit van de ontwerpen gewaarborgd, de industriële ontwerpen waar we zo van houden. Gemaakt om een leven lang mee te gaan, of misschien wel langer…

Rick Ruijter
Oprichter van Brût Home Industrials

Hart & Ruyt

Eind 2017 ontdekten wij Hart & Ruyt via Instagram en we waren instantly verliefd op hun handgemaakte producten in glas-in-lood-achtige stijl. De lampen zijn super simplistisch, vrouwelijk en luchtig maar ze stralen wel een enorme knusheid uit! Tijden heb ik gezocht naar de terraria zoals zij ze maken, om een mooie air-plant in te hangen bijvoorbeeld. In februari 2018 hadden we het genoegen om deze jongens van Hart & Ruyt te ontmoeten en wat een chille gozers zijn dat. Hart & Ruyt is een mooi staaltje Hollands design en ik ben trots dat we hun handgemaakte producten mogen aanbieden! Lees hieronder hun eigen verhaal:

Hart & Ruyt is een designlabel van Nederlandse bodem met een voorliefde voor geometrische vormen. Sinds 2015 ontwerpt Hart & Ruyt unieke lampen en interieuraccessoires. De designs kenmerken zich door uitdagende vormen met een simpel en minimalistisch karakter. Ieder product wordt met de hand gemaakt in Nederland, echt Dutch design dus! Het label is ontstaan uit een passie voor ondernemen en een liefde voor interieur en design. Waarin producten met een uitdagend en tijdloos design, worden aangeboden voor een scherpe prijs.

Esther en Willem

K'WilleminHuis

Esther en Willem van K’WilleminHuis. Hun unieke verhaal mag natuurlijk absoluut niet ontbreken hier bij Huyslust.
Dit is het verhaal van K’WilleminHuis.

Mijn vader heet Willem.

Hij is 78 jaar, als je hem zoekt dan zit hij in de schuur. Je hoort de radio, ziet de vuur- spetters en daar staat hij dan met een brede glimlach! Elke dag weer, want lassen is zijn hobby! Willem is een doorzetter en een doener, gelukkig wel! Na zijn beroerte, jaren geleden, heeft mijn vader de draad weer goed opgepakt. Hij begon met een aantal tuinhekjes voor familie en vrienden maar sinds 2015 zijn wij samen ideeën gaan uitwerken.
Ik bedenk de vorm en de functie van een ontwerp, mijn vader kijkt hoe we het gaan maken en dan gaan we samen aan de slag. K’willeminhuis bestaat sinds 1 oktober ’16 en het is geweldig hier dagelijks mee bezig te zijn.

Als kind was ik al vol met ideeën, altijd bezig met mode en interieur. Het ontwerpen en veranderen van dingen in mijn kamer, het zat er als kind al in.

Van hoofdzakelijk restanten ijzer maken we een verfijnd ambachtelijk product waar nooit twee precies hetzelfde kunnen zijn. We werken graag met fijn rond ijzer. Vervolgens maken wij dat net-niet recht, maar juist wat ‘wonki” en een beetje krom. De lasnaden mogen gezien worden, want het is handwerk. Het ontwerp heeft altijd een mooi detail en een uitstraling die sober, simpel en verfijnd oogt.

Ik ben trots op mijn vader, heel trots omdat hij altijd zo doorgezet heeft. Voor hem is dit een soort bewegingstherapie en voor mij een manier om mijn creativiteit te uiten. Bovendien worden we er allebei hartstikke blij van!

Myrte

Dit is het verhaal van Myrte. Ik kwam het werk van Myrte voor het eerst tegen op Instagram en aangezien ik zelf in mijn vrije uurtjes ook graag vogels spot, was ik onmiddellijk verliefd op haar werk! Ze tekent haar vogeltjes met zo veel liefde en spreekt met zoveel enthousiasme over de natuur om haar heen. Haar werk is een prachtige toevoeging voor Huyslust!

Toen ik in 2008 een ijsvogeltje tekende, kon ik niet meer stoppen met het tekenen van vogels. Ik heb van kinds af aan al een grote liefde voor de natuur gehad, en na vakanties in het buitenland waarbij ik op zoek ging naar beren, hamsters en eekhoorntjes, realiseerde ik me dat ons Neerlands wild wat gewoon in de achtertuin zit, ook prachtig is. Er ging een vogelwereld voor me open. Terwijl ik al 10 jaar in de mode als commercieel ontwerper werkzaam was, kwam deze passie precies op tijd. Voor MYRTE kan ik mijn beider grote passies verenigen: textiel en natuur, samen met design en interieur. Ik werk nu vanuit mijn atelier, waar genoeg leven rondfladdert. Ik heb lunch met de merel en hoor de kauwen pittig discussieren op het dak. Ik ben dankbaar dat ik mijn liefde voor de natuur kan delen met anderen die er net zo door geraakt worden. Het is mijn ode aan de natuur. Ik teken alleen vogels die ik tegenkom -ontmoet als het ware. Ik duik in hun wereld en schrijf ook altijd een klein verhaaltje over ze.

Ontmoetingen
De vogels die ik teken hebben altijd op de een of andere manier mijn pad gekruist. In principe ga ik ze alleen dan onderzoeken en tekenen. Bijvoorbeeld de koolmees, die hielp mijn moeder van de eikenprocessierups af. En de meeuw, die kwam ik in Normandië tegen buiten het toeristenseizoen. Dat geeft ze een verhaal. Hieronder sta ik bijvoorbeeld op het punt om de Blauwe Fluitlijster te ontmoeten in Thailand.

Hoe ik werk
Hoe maak ik mijn vogels? Ik doe mijn computer aan, type het woord “Roodborst” en de computer tekent voor mij. Gelukkig is dat niet zoals het gaat. Veel mensen vragen me hoe ik het doe. “Ik teken met een tablet op mijn computer.” is misschien ook een vage uitleg. Is het een kwestie van een foto scannen en de computer het beeld laten maken? Nee dat zou niet zo knap of uitdagend zijn. Ik teken ze zoals ieder andere illustrator, maar mijn vel papier en mijn pen zijn vervangen door een tekentablet en een stylus, een soort digitale pen. Op mijn scherm zie ik wat ik doe. Veertje voor veertje kleur ik de geschetste vogels in. Ik werk met vele lagen en doe soms wel 2 weken over 1 vogel. Ik gebruik soms ook ontelbaar veel kleuren. De staartmezen hieronder bevatten 45.000 penstreken en duurde 3 weken om te voltooien.

Studio Hamerhaai

Design van Nederlandse bodem. Wij ontwerpen én maken onze producten zelf. Je zou het zelfs ambachtelijk kunnen noemen.. ?
Producten met een verhaal, van materialen die we op een verrassende wijze herbruiken.
(Ja, dat is duurzaam design. Maar dat vinden wij logisch. Want zomaar materiaal weggooien? Dat is zonde. En je kan veel meer over een product met hergebruikt materiaal vertellen. Dat vinden we dan weer leuk.)

Wie zitten er achter Studio Hamerhaai?

BOUDEWIJN VAN DEN BOSCH

* ziet nieuw leven in oude dingen * blond bier * zelfgemaakte pizza’s * verhalenverteller (publiek: dochters van 3 en 7 jr) * fervent luisteraar van radiodocumentaires en hoorspelen * wielrennen (vooral kijken, soms rijden) * houdt van verandering * vinylliefhebber * oude jazz & soul *

NIKI SCHOONDERGANG

* groen hart * groot verbruiker van digitale boeken * lasagna * houdt van kijken * doet aan straatjutten * zangeres (publiek: dochters van 3 en 7 jr) * fan van huppelen * concerten in kleine zalen * maakt kleren * uitgebreid tafelen met vrienden *

Lees hier een interview met ons op CrowdyHouse.

Vacht van Vilt

Vacht van Vilt gebruikt alleen 100% diervriendelijke pure scheerwol en alle items zijn handgemaakt in Holland.

Wat onze plaids zo speciaal maakt is dat ze stuk voor stuk handgebreid zijn van ongesponnen wol met een diameter van ongeveer 3 cm! Je kan je dus wel voorstellen dat de plaids enorm zijn, maar daardoor juist heerlijk zacht en fluffy. Alle plaids hebben een vilt-behandeling gekregen, zo blijven ze sterk en mooi.

Veel plaids van andere bedrijven worden gemaakt van Australische merino wol, een ras dat speciaal wordt gehouden vanwege de wol. Deze schapen worden niet altijd even goed behandeld. Dat is waarom wij alleen werken met wol van schapen die in de natuur grazen.

Ieder jaar worden alle schapen geschoren. De diervriendelijke wol van schapen van kleine, lokale boeren kopen wij op voor onze plaids. Helaas is wol de laatste jaren steeds vaker een afvalproduct; wij willen voorkomen dat dit prachtige, duurzame product verloren gaat. Daarom maken wij leer-vrije ‘vachten’ van de wol. Omdat we scheerwol gebruiken, kunnen we ieder jaar van ieder schaap een ‘vacht’ maken! Dat maakt het een duurzaam en eerlijk product. En het beste is dat alle schapen waarvan onze wol afkomstig is, nog leven!

Al onze ‘vachten’ worden handgemaakt en gevilt met een zachte zeep, wat een hele hoop werk is! Met behulp van water, zeep en beweging grijpen de wolvezels zich in elkaar vast. Na het vilten wordt de vacht grondig gewassen. Zodra ze droog zijn, krijgen ze ons felgekleurde oranje label.